Blindleia går som hovedpulsåre gjennom – nær sagt hele kommunen vår – fra den ytterste holme i Høvåg – til Lillesand By. Og pulsen er høy – spesielt om sommeren. Båtturister. Feriegjester. Fastboende. Gamle og nye fritidseiendommer ligger som perler på en snor langs «Leias» prominente svaberg, gåtefulle fjorder og idylliske ytre skjær. Blindleia er viktig for handelsstanden og for flere av kommunens håndverkere. Som Byggmester Modalen fra Høvåg.

Bor du i Høvåg er du «høvding». Som Richard Modalen.

– Min far startet eget byggmesterfirma 1986 og drev godt i mange år. Da jeg flyttet hjem fra Danmark hadde jeg med en del nye tanker, erfaring og inspirasjon. Jeg ville fortsette den gode driften – men på min måte.

Byggmester Modalen – som så mange andre næringsdrivende høvdinger, har mye av sin kjernevirksomhet knyttet til fritidseiendommene i Blindleia.

Muligheter

Blindleia, «Norges Paradegate på Sjøen». Fra Lillesand by til Ulvøysund eller motsatt. Med utallige muligheter for å utforske passasjer mellom holmer og skjær – og oppdage naturens underverk – og arkitektoniske perler. Det er vanlige mennesker med vanlige inntekter, men også eiere i den øvre inntektsklasse. Området har Norges dyreste Fritidseiendommer. For «alle elsker Blindleia» – og alle ønsker å ha «tærne i tanga».

Men sjøen er en tøff nabo. Det krever oppussing og renovering. Da er det viktig med kompetanse og erfaring fra de sjønære omgivelsene.

– Det er mer krevende å bygge i skjærgården. Det skal litt planlegging til når alt foregår med båt. Og så er det klart at det er mye å ta hensyn til i forhold til bygningsvern, 100 meters-beltet og inngrep i naturen. Det er krevende – ja – men så har vi nok den fineste arbeidsplass i verden!

Og medansvar for mange ulike prosjekt så er ingen dager kjedelige – ingen dager er like. Richards bakgrunn fra både arkitekt- og byggmesterbransjen gjør at han kan bidra til at samhandlingen mellom kunde, underentreprenører og leverandører går så knirkefritt som mulig.

– Det blir mange spennende dager, ja. Dialogen med kunder og arkitekter handler jo om å finne de beste- og mest optimale løsningene der de ønsker dem. Hvert prosjekt er unikt! Det krever mye skreddersøm og omhu – og solid fagkompetanse – men det er jo derfor vi synes dette arbeidet er veldig spennende og utfordrende!

Dersom du tar deg en tur gjennom Blindleia i Påsken ser du skiltet med Byggmester Modalen på flere holmer og skjær. Disse skiltene er stort sett borte når sommeren setter inn for fullt.

– Det er riktig det –folk vil stort sett ha ferdig fritidseiendommen sin til sommeren. Så vi har fullt kjør gjennom hele vintersesongen, fra tidlig høst til sein vår når det gjelder fritidseiendommer. I vinter har vi i perioder måtte doblet arbeidsstyrken vår med innleide folk fra kollegaer i Kristiansand og Lillesand. Det er sånn vi har valgt å gjøre det. Vi har en kjernestyrke på ca. 15 fast ansatte og så leier vi med oss flere i perioder. Det gjør oss fleksible og solide – samtidig sikrer vi erfaring og kompetanse i alle prosjekt. Vi kan gjennomføre større og mindre prosjekter gjennom hele året. Både i Blindleia og ellers i kommunen.

Byggmester Modalen er ikke redd for å gå igang med prosjekter som ikke er helt «A4», som i Knabesund. Tegnet av Lillesandsakitekten Haarklau, med cedartre fra Grandal Trevare. «denne tresorten vil gjøre at bygget – med arkitektens løsning og måten cedartreets farge endres – føyer seg mer og mer inn i naturen som årene går».

 

Stolt

– Vi er lokale, og bruker lokal arbeidskraft. Vi handler båter hos Blindleia Marine i Kjøpmannsvik, og får tak i eksklusivt cedar-tre «rett over veien», hos Grandal Trevare. Vi bidrar. Og kommer du til Lillesand i sommer så ser du nok det nye stupetårnet. Levert – og bygget av Høvdinger (Grandal Trevare og Byggmester Modalen). Vi tror på å delta – og bidra i lokalsamfunnet.

Richard er Høvding. Ydmyk – men stolt. Stolt av yrket og de ansatte i firma.

– Det er vel det som gjør meg mest stolt: Vi har klart å videreføre arven etter min far – det gode håndverk – og videreutviklet den i en ny tid.

Les mer på www.modalen.as

Tekst og bilder: Trond Are Gjone

 

 

 

 

Les også


Velkommen til Lillesand!

Denne sommeren blir litt annerledes enn en vanlig sesong. For dere som velger å tilbringe tid i Lillesand denne våren og sommeren, håper jeg dere får et hyggelig opphold i vår kommune.

Made in Lillesand

Marion Glamsland Berntsen er ekte Lillesander.
Hun bor på Bellevue, rett ovenfor sentrum, med utsikt over innseilingen til Lillesand. Hun har hytte i Høvåg og er oppvokst «på landet», på Glamsland. Sammen med mannen sin, Bjarne, driver hun Matkroken på Indre Årsnes, Høvåg, og Matkroken i sentrum av byen.

Lillesands Sparebank – Vi er banken for Lillesand

Seks menn startet initiativet Lillesands Sparebank tilbake i 1852. I dag er initiativet blitt en solid lokal sparebank som er eid av innskyterne og som er opptatt av å gi tilbake til lokalsamfunnet i Lillesand.