Lillesand kommunes «kommunetorg» og Turistkontoret i Røde Kors-bygget i havna (åpent kun på sommeren) har brosjyrer, kart og annen informasjon om alle mulige turmuligheter i kommunen vår.

Lillesands øyer og skjærgård, Høvåg og resten av Lillesand er fulle av turmuligheter. Vi har her laget en presentasjon av – kanskje de fire mest populære på fastlandet.

God tur!

Tur 1: Kaldvell og Kniben

Kniben kalles også Kaldvellkniben.

 

Du kan starte turen til Kaldvellkniben fra innkjørselen til det gamle sykehjemmet (ved gamle E-18).

Parkering kan skje ved merket parkeringsplass ved innkjørselen til Engelshei, eller nede ved E-18 avkjørselen.

  • Det mest vanlige er å følge den gamle grusveien langs elva. Veien er idyllisk med gamle, høye trær. Det er spennende å gå under den store, nye E-18 brua. Følg venstre side av fossefallene forbi gult hus. Kryss over ved første stem ved rester av gammel tømmerrenne. Følg stien til topps. Utsikten er fantastisk fra Kniben med Kaldvellfjorden og Homborsund i sør-øst og vakre Grimevann mot vest.
  • Fra toppen på Kniben med kassa følger du fjellryggen mot nord ca. 100 meter, og kan da velge to alternative stier ned.
  • En annen, men litt lengre trase til Kniben, går via Hauefjell og Sådeholla. Du går over demningen nedenfor sykehjemmet og tar bratt sti opp i heia til høyre rett etter demningen. Løypa er godt merket.

LOT anbefaler dette turkartet som kan kjøpes i Lillesands Sparebank og på Bokhandelen (Nordli). Kartets bakside er full av interessant informasjon for turgåere.

Tur 2: Sovehei

Sovehei kan med rette kalles vidda i Lillesand. Her er terrenget åpent og innbydende. Du kan se til Homborsund fyr østover, og du har flott utsikt over byen vår og havet.

 

Du kan starte fra

  • Prestholt Barnehage på Møglestu
  • Storemyr industriområde, ca 200 m etter at en har passert nye E-18 på vei til Birkeland
  • eller gå via den gamle alpinbakken, inn fra Grimenesveien. Ta inn mot Grimenes ca 1 km etter nye E 18 på vei mot Birkeland, og parker like over første broa.

Godt tips:
LOT anbefaler dette turkartet som kan kjøpes i Lillesands Sparebank og på Bokhandelen. Kartets bakside er full av interessant informasjon for turgåere.
Orienteringskart over Møglestuområdet kan kjøpes fra IL Høvdingen ved Halvard Vesterhus.

Tur 3: Barbro Slott

Barbro Slott er et lett tilgjengelig utsiktspunkt oppe i lia over Gaupemyr. Det er dermed et perfekt sted å gå til med mindre barn.

Starten av løypa kan nås på beina ved å følge gangveien fra Helvetesfossen (ved Gamle Hydro Texaco) inn mot Gaupemyr og ta ned første vei til venstre ved Frydentopp. Med bil kjører man inn til mot Gaupemyr ved E-18 hagesenter, ta til venstre i neste rundkjøring og så fortsette til gangveien starter ved Frydentopp. Ta veien ned til høyre.

I svingen etter 50 meter står det skilt som viser starten på stien. Turen starter rolig oppover i lia før det blir et stykke som er ganske bratt for å komme opp til broa som krysser E-18. Etter at E-18 er krysset er det ikke lange biten opp til den bare fjellnabben som kalles Barbro Slott. Her er det fint å ta rast med kjeks, niste, kakao m.m. For dem som vil ha en lengre tur fortsetter merket sti innover til stikryss der man kan ta til venstre og komme over til Bjørkestøl eller man kan ta til høyre over mot Pumpehuset eller over mot Teinemyr/Kaldvell.

Fra Bjørkestøl går det fin grusvei/sti på nordsiden av Moelva tilbake til Gaupemyr slik at det blir en fin rundtur.

Tur 4: Olashei


Olashei med sine 166 m.o.h gir panoramautsikt både innover i landet og utover mot sjøen. Turen opp hit går gjennom et vekslende landskap med blåbærskog, lyngheier, myrer og skogstjern.

God parkering finnes ved Møglestu skole/Prestholt barnehage. Fra parkering følges veien innover forbi Prestegården og under E-18. Det er rolig stigning forbi Store og Lille Kvennevann hvor det også er fine steder å raste. Løypa fortsetter inn til et stikryss der man har mulighet til å gå til rett fram opp til Vardehei eller til venstre enten til Sovehei eller til Olashei. Følg skilting mot Olashei nedover og over fin bred bru over myr. Like etter tar stien til høyre og stigningen opp mot selve toppen starter.

For å gjøre turen til en rundtur fortsetter du merket sti vestover fra toppen. Etter en del nedstigning kommer du til et stikryss i dalen innenfor Ormetjønn. Her kan man ta til venstre og komme tilbake til hovedstien ned til Prestegården igjen. Det er imidlertid sterkt og anbefale å legge tilbaketuren over Soveheiene. Man tar da til høyre i krysset og følger dalen oppover ca 150 meter. På toppen av bakken står det skilt til Sovehei. Følg stien til stikrysset på toppen, ta til venstre og følg stien til du kommer tilbake til hovedstien ned til Prestegården igjen.

Det er også mulig å kjøre inn Grimenesveien og parkere like etter broa over Moelva. Her står skilt som viser starten på turen. Man følger skogsbilvei opp til den gamle alpinbakken. Her går det en ikke-merket sti til venstre og en merket sti til høyre. Begge leder opp til Olashei.

Kilde: Lillesand og Omegn Turistforening

 

Les også


Velkommen til Lillesand!

Denne sommeren blir litt annerledes enn en vanlig sesong. For dere som velger å tilbringe tid i Lillesand denne våren og sommeren, håper jeg dere får et hyggelig opphold i vår kommune.

Made in Lillesand

Marion Glamsland Berntsen er ekte Lillesander.
Hun bor på Bellevue, rett ovenfor sentrum, med utsikt over innseilingen til Lillesand. Hun har hytte i Høvåg og er oppvokst «på landet», på Glamsland. Sammen med mannen sin, Bjarne, driver hun Matkroken på Indre Årsnes, Høvåg, og Matkroken i sentrum av byen.

Hva skjer i Lillesand?

Lurer du på hva som skjer i Lillesand? Planlegger du en tur til byen? Kanskje en ferietur? Er du her som fastboende – eller turist? På sommeren er det over 150 små- og store arrangement i byen og kommunen. Men det er mye som skjer hele året. Og arrangementene oppdateres på – nettopp; DET SKJER.