– Vi stod ved et veiskille. Vi hadde blitt småbarnsforeldre, ferdig utdannet og trivdes i Oslo, men bodde i en liten leilighet uten særlig plass til familie. Vi drømte om hus og hage.

Det var 5 år siden. Nå er familien Nicolaisen godt etablert på Rosenberg, noen hundre meter vest for sentrum. Tarjei (35) og Gro (33) med barna Lilja (6) og Linus (3).

– Min far er herfra, og jeg hadde selv noen år i byen; gikk både ungdomsskole og videregående her, så det var jo et naturlig alternativ, sier Tarjei.

– Men både Guro og jeg er opprinnelig fra Drangedal. Det er der vi er født, og det er der vi hadde den største kretsen av kjente og familie, i tillegg til i Osloområdet, så det er klart at Lillesand ikke nødvendigvis var førstevalget, sånn rasjonelt sett.

Du har kanskje hørt navnet – eller sett ansiktet før? Tarjei var vinner av 71 grader Nord i 2009.

Året etter giftet han seg med Guro, og et par år senere kom Lilja – og senere Linus. Begge barna er trygt forankret på Sørlandet – skarrer som alle andre innfødte. Men mor og far beholder dialekten fra Vest-Telemark.

– Det var jo litt tilfeldig at vi endte akkurat her på Rosenberg, men jeg må virkelig si vi er fornøyd, sier Guro.

– Jeg hadde nok mest lyst til å flytte «tilbake» til Drangedal, men når jeg først fikk flyttet inn har jeg – og vi ikke sett oss tilbake. Naboskapet. Den gode plassen rundt husene. Nærheten til sentrum. Til sjøen. Til turområdene. Det er så kort vei til alt!

Jobber i Kristiansand

Guro er en av jentene i Grunnesund Pigekor, og jobber i Kristiansand kommune med hverdagsrehabilitering. Tarjei jobber som Osteopat med egen praksis i Sørlandsparken. Begge reiser vestover – ut av kommunen, med det er ikke stor avstander.

– Jeg skulle gjerne jobbet i kommunen her, men det er ikke de samme mulighetene for en ergoterapeut i en kommune som Lillesand i forhold til Kristiansand. Med størrelse kommer et bredere tilbud. Men det er jo bare 20-25 minutter til jobb for oss begge – og bilkø har vi ikke sett siden vi bodde i Oslo!

Nytt nettverk

Velkommen inn til oss, sier familien Nicolaisen

Å flytte til et helt nytt sted, som Guro gjorde, etter å ha vært en del av et miljø, både i Drangedal og i Oslo, er noe mange opplever. Og det er noe man snakker om som en «utfordring» på Sørlandet. For ofte hører vi at «sørlendingen er vanskelig å komme inn på, vanskelig å bli kjent med».

– Det opplevde ikke jeg i det hele tatt. Det må jeg virkelig si! Vet du – hvor opplever man at naboen – rett som det er banker på og spør om vi skal ha fersk fisk? Ikke i Oslo hvertfall! Dette sørlandsfenomenet om at sørlendingen er vanskelig å komme inn på som vi hører om av og til kan vi rett og slett avkrefte for egen del. Nå var vi kanskje heldig med at Tarjei kjente mange her, men jeg har ikke hatt problemer med å få nye venner – også utenom den etablerte kretsen til Tarjei. Og om det er fordi jeg er utadvendt – det skal jeg ikke si noe om, smiler Guro

Vennene søker på finn.no

Det er en aktiv familie som bor rett ved Julebauen. De er ofte på tur i nærmiljøet. Tarjei og Guro sykler en del (de er ennå ikke medlem av noen sykkelklubb!), de pleier gode naboskap, og andre gode vennskap og har som andre sørlendinger årskort i Dyreparken. Hele året er de i aktivitet.

– Den vanlige «det er jo så stille i Lillesand på vinteren», som vi ble fortalt av og til av bekjente og kollegaer da de hørte vi skulle flytte hit stemmer jo ikke. Javisst er det en annen atmosfære og et annet aktivitetsnivå enn på sommeren, men det er jo nok at muligheter – nok av ting som skjer, dersom vi ønsker det. Og vennene våre – det har vi lyst til å poengtere: det er så mange som sjekker finn.no etter at de har vært på besøk hos oss. «Det er så koselig her i Lillesand!» 0g «Lillesand har sjarm», sier de. Og det gjør oss jo litt stolte da – over stedet vi bor.

Og bare for å balansere denne hyllesten: Det må da være noe som gjør at de savner Oslo? Eller aktiviteter de skulle hatt tilbud om?

– Barna våre er jo små ennå så vi har ikke opplevd alt av muligheter ennå, men Lilja går på svømming, og hun har lyst til å danse – eller turne. Vi har ikke full oversikt ennå over alle disse tilbudene. Men jeg savner en ting sier Tarjei.

– Jeg savner et godt sted å klatre i Lillesand

– Og jeg savner det å kunne gå på ski, sier Guro.

– Det kommer jo snø av og til her – men det er så lite forutsigbart. Dersom jeg absolutt skulle komme med noe som ikke er slik jeg ønsker det, smiler Guro.

Familien har funnet sitt hjem. Sigurd Bjelland er deres mangeårige trygghet i Banken. Blåbæråsen Barnehage er barnas trygge ankerfeste mens Guro og Tarjei er på jobb. Farmor og Farfar er rett i nærheten. Huset er i ferd med å få veranda. Og naboene smiler og slår av en prat når de møtes over hekken eller på lekeplassen borte i gata. Livet er godt for en innflytterfamilie som har slått seg til ro – i Lillesand.

«Med tean i tanga», som sørlendingen sier. Familien bor 100 meter fra sjøen

 

Les også


Velkommen til Lillesand!

Denne sommeren blir litt annerledes enn en vanlig sesong. For dere som velger å tilbringe tid i Lillesand denne våren og sommeren, håper jeg dere får et hyggelig opphold i vår kommune.

Hva skjer i Lillesand?

Lurer du på hva som skjer i Lillesand? Planlegger du en tur til byen? Kanskje en ferietur? Er du her som fastboende – eller turist? På sommeren er det over 150 små- og store arrangement i byen og kommunen. Men det er mye som skjer hele året. Og arrangementene oppdateres på – nettopp; DET SKJER. 

Lillesands Historie – et praktverk

«Berit Eide Johnsen har en uovertruffen lokalkunnskap om Lillesand som har ført til en særdeles lesbar bok om byens historie», skriver Fædrelandsvennens journalist i sin anmeldelse (treningkas 5) av boka som tar for seg de viktige årene i Lillesands historie, 1800-1850.