«Det er mørkt og Lyset fra Saltholmen Fyr blinker op mod Byen» skrev Knut Hamsun fra altanen på jomfru Gulbrandsens hotell (nåværende Hotell Norge) inne i Lillesand i 1890.

Saltholmen fyr ligger ytterst ute mot havet, i Storegabet ved innseilingen til Lillesand. Fyret blinker fremdeles. Og i sommerhalvåret er anlegget åpent for dagsturer.

Foto: Saltholmens venner

På begynnelsen av 1800-tallet het holmene der fyret ligger for Kjeholmene. Forkynneren Hans Nielsen Hauge (1771-1824), ble sluppet ut av fengselet i 1809, under Napoleonskrigen. Han reiste land og strand rundt for å få i gang næringsvirksomhet og startet blant annet saltkokeri på holmen utenfor Lillesand. Det var matmangel i landet, og behov for salt pga. de store sildeinnsigene.
Fra da av fikk den navnet Saltholmen.

Fyret ble bygget i 1882. Siste fyrvokter gjorde sitt arbeid på holmen frem til 1952. Året etter kjøpte Lillesand Seilforening fyrstasjonen. Fyret var i flere år utleid som bedriftshytte men ble åpnet opp for publikum på begynnelsen av 2000-tallet etter innsats fra Svenny Karlson og flere. I 2012 ble fyret overført til en almennyttig stiftelse og drives av ildsjeler i Foreningen Saltholmens Venner med støtte fra Lillesand Kommune og Lillesand Sparebank. De

Saltholmen ligger værhardt til og det er blitt foretatt omfattende vedlikehold og restaurering på bygninger og anlegg de siste 15 årene.

Johannes Myhre Vallesverd i venneforeningen:

– Vi vil gjerne at flest mulig skal få oppleve fyret og holmen det står på. Derfor legger vi ned en betydelig dugnadsinnsats hvert år for å holde bygningene ved like og i god stand. På sommeren har vi kunstutstilling og arrangementer og alle er velkomne ut. De siste årene har det også vært egne barnekunstutstillinger på fyret.

Har du lyst til å leie fyret utenfor sommersesongen så må du være tidlig ute.

– Det leies ut for arrangement – gjerne i samarbeid med matservering fra Ninos/Hotell Norge. Å få servert varm middag med båt fra hotellet er i seg selv en fantastisk opplevelse.

 

 

 

Les også


Velkommen til Lillesand!

Denne sommeren blir litt annerledes enn en vanlig sesong. For dere som velger å tilbringe tid i Lillesand denne våren og sommeren, håper jeg dere får et hyggelig opphold i vår kommune.

Made in Lillesand

Marion Glamsland Berntsen er ekte Lillesander.
Hun bor på Bellevue, rett ovenfor sentrum, med utsikt over innseilingen til Lillesand. Hun har hytte i Høvåg og er oppvokst «på landet», på Glamsland. Sammen med mannen sin, Bjarne, driver hun Matkroken på Indre Årsnes, Høvåg, og Matkroken i sentrum av byen.

Hva skjer i Lillesand?

Lurer du på hva som skjer i Lillesand? Planlegger du en tur til byen? Kanskje en ferietur? Er du her som fastboende – eller turist? På sommeren er det over 150 små- og store arrangement i byen og kommunen. Men det er mye som skjer hele året. Og arrangementene oppdateres på – nettopp; DET SKJER.