Marion Glamsland Berntsen er ekte Lillesander.

Hun bor på Bellevue, rett ovenfor sentrum, med utsikt over innseilingen til Lillesand. Hun har hytte i Høvåg og er oppvokst «på landet», på Glamsland. Sammen med mannen sin, Bjarne, driver hun Matkroken på Indre Årsnes, Høvåg, og Matkroken i sentrum av byen.

I tillegg til at hun er leder av Lillesand Handelsstands forening.

Marion har «25 timer i døgnet», spesielt om sommeren og står på for Lillesand sentrum, for butikkene sine og familien.

– På sommeren går det i ett. Fra morgen til kveld, hele uka. Så hytta blir ikke brukt til lange sommerdager og bading. Av og til kan vi nyte sene sommerkvelder der ute, overnatte og stå tidlig opp for å få «sommerfølelsen», men det går stort sett i jobbing. Så koser vi oss heller med en langtur sent på høsten eller tidlig på vinteren.

Matkroken i Høvåg har hun drevet en stund, men butikken i Lillesand sentrum er åpen på tredje året. Og sentrum er noe hun engasjeres i.

– Det snakkes mye om tomme sentrumslokaler og lite liv i byer rundt i byene i Norge, men først og fremst opplever jeg Lillesand som en by som folk trives i. Kommer du til Lillesand så opplever du fungerende butikker og gode opplevelser. Vi er en god gjeng – med gode drivere av butikker vi kan være stolte av i sentrum. Lillesand skal være en opplevelse å komme til – og handle i, og det synes jeg vi får til!

– Og så er det spesielt moro å tilby lokal mat, noe vi virkelig legger vår stolthet i.

Lillesand har sin sjarme som sommerby nummer 1, men det er også en god arbeidsplass og et godt sted å leve for alle som bor i kommunen Sentrum er i bruk hele året, og sev om det er bedre plass i gatene på vinterhalvåret er det gode muligheter til å drive drive handel i byen.

– Vi har jo opplevd det, mannen min og jeg, at det er utfordringer ved å drive butikker med så store inntektssvingninger. Men det viser seg jo at de lokale støtter den lokale handelen – også på vinteren. Så der er mulig. Vi, og flere med oss opplever en god arbeidsplass i handelsstanden i Lillesand.

 

Lillesand Handelsstands Forening er en liten forening, med lange tradisjoner og gode resultat.

– Kommer du til sentrum av Lillesand så skal du få en opplevelse. Vi i Handelsstanden har ambisjoner om at – dersom du er her første gang – du har lyst til å komme tilbake, og kanskje anbefale oss til dine venner.

Evig eies kun et dårlig rykte, sang Henning Kvitnes, og senere Eva Weel Skram om.

– Det er ikke oss! sier Marion. Vårt rykte, og vårt omdømme som handelssted er godt. Og det har alltid vært godt. Vi får høre det rundt i Norge; «se hva Lillesand får til». Og vi er opptatt av å få det til framover også. Vårt rykte – det evige Lillesandsryktet – skal være godt.

– Vi ønsker alle velkommen, sommer som vinter. Nå om sommeren er det gågate i store deler av sentrum. Denne gågata er en diskusjon for tiden,

Det er gågate i Lillesand sentrum i sommer også. Diskusjonene går livlig ift om vi bør utvide – og oppruste til en permanent gågate – hele året.

forresten. Skal vi ha helårig gågate, eller kun om sommeren? Det er delte meninger i Handelsstanden og blant politikerne, men mye taler for at du kan ennå mer tilrettelagt gågateløsning neste sommer.

For det er mye som skal legges til rette for innbyggerne og turistene. Det diskuteres parkeringsløsninger. I fjell, under bakken og andre steder. For Lillesand skal alltid være en lett tilgjengelig by. En by du skal ha gode opplevelser i. Sammen med familie og venner. På en av de mange restaurantene, på en cafe, og i de mange butikkene i sentrum.

– Velkommen til Lillesand – kos deg i «Norges flotteste sommerby» ?

 

Tekst og foto: Trond Are Gjone

 

Les også


Velkommen til Lillesand!

Denne sommeren blir litt annerledes enn en vanlig sesong. For dere som velger å tilbringe tid i Lillesand denne våren og sommeren, håper jeg dere får et hyggelig opphold i vår kommune.

Hva skjer i Lillesand?

Lurer du på hva som skjer i Lillesand? Planlegger du en tur til byen? Kanskje en ferietur? Er du her som fastboende – eller turist? På sommeren er det over 150 små- og store arrangement i byen og kommunen. Men det er mye som skjer hele året. Og arrangementene oppdateres på – nettopp; DET SKJER. 

Hele Lillesands Susie & the Spuds

Susie & the Spuds ble unnfanget på et nachspiel i Lillesand en gang i slutten av 2011. Ingen husker helt når, eller hvordan, eller hvem som deltok – men alle er omsider blitt enige om at det faktisk må ha skjedd. Siden oppstarten har Susie & the Spuds spilt mer enn 100 konserter over hele landet – fra Tromsø i nord til Lindesnes i sør. Potetsene fra Lillesand er et utpreget liveband, krydret med humor, lidenskap og en god dose galskap.