Lillesand Røde Kors vil for 31. året på rad ha vakt i Røde Kors-bygget på havna i sentrum. Klare for å hjelpe til lands og til vanns. Og nytt av året er en skinnende, ny redningsskøyte.

– Røde Kors-Lillesand har rundt 500 medlemmer og ca 100 aktive frivillige. Vi organiserer barne- og ungdomsaktiviteter gjennom hele året, førstehjelp, friluftsliv, sjøvett og humanitet er temaer, sier Erik Kartbråten, lokallagsleder og distriktsstyremedlem av Røde Kors. Erik har mye å fortelle om organisasjonen han brenner for.

 

– Besøkstjenesten besøker eldre på institusjoner og i private hjem. Vi er også medarrangør i Aktiv Fritid (sammen med Mental Helse og Frikirka) og organiserer aktiviteter for enkeltpersoner og familier med sosiale og økonomiske utfordringer. Hjelpekorpset deltar i søk og redning gjennom hele året, både på land på sjø. Har også førstehjelpsvakter på arrangementer i Lillesand og omegn. Vi arrangerer førstehjelpskurs for bedrifter, kommune og organisasjoner, samt for egne medlemmer. Og så har vi sommervakt med døgnkontinuerlig skadestue og beredskapsbåt fra St.Hans og ut juli med base på Røde Kors-huset i Gjestehavna. Vi samler også inn pant i hele kommunen, hele året, med høysessong på sommerhalvåret.

Og rekruttering av frivillige?

– Vi har hatt god rekruttering de siste årene til hjelpekorpset og barnegruppa, men trenger alltid flere. Det er et behov for flere besøksvenner, både menn og kvinner.
Ta gjerne kontakt med vår medlemsvert May-Britt Bjekstad på medlem@lillesandrk.no eller på telefon 994 58 110.

HKH Kong Harald fikk en tur med Røde Kors’ nye båt i forbindelse med hans besøk på Sørlandet, mai 2017.

Og i år har Røde Kors altså fått på plass en ny, stor redningsbåt – lett synlig i Indre Havn, utenfor «Røde Kors-huset»

– Sommeren 2014 ble vi gjort oppmerksomme på nye regler for båter som skal slepe. Dette er en viktig del av oppdrag til sjøtjenesten og vi valgte derfor å undersøke dette nærmere. Vi hadde allerede innsett at gummibåten vi hadde ikke fungerte optimalt ifht oppdragene og endringer i klimaet. Båttjenesten er en av foreningens største aktiviteter, så vi fryktet å ikke ha en godkjent båt når de nye reglene ble innført. Det var nok ikke mange som hadde tro på at prosjektet skulle ende med resultatet som ligger ved brygga idag.

– Lillesand Røde Kors har hatt frivillig bemannet beredskapsbåt i Lillesand siden 1986, vi er eneste frivillige beredskapsbåt med 5 minutters responstid under sommervakten. Prosjektet med å anskaffe ny båt ble startet i 2014, lenge før det ble annonsert at Redningsselskapet skulle komme med skøyte til Lillesand. For Lillesand Røde Kors var det svært viktig å ha en godkjent båt som kan brukes av hele foreningen. Det er ikke bare en ambulansebåt eller redningsbåt, men en flerbruksbåt som skal brukes av alle aktiviteter og aldersgrupper.

– Vi gleder oss veldig til å bli ferdig med trening og kursing slik at vi kan bidra til å skape trygghet for alle i Lillesand og Agderskjærgården. Vi vil med ny båt få større rekkevidde, mulighet til å rykke ut i mer krevende vær og kunne være ute i oppdrag lengre enn tidligere. Transport av pasienter og helsepersonell vil være tryggere og mer komfortabelt. Båten er også betydelig bedre rustet til søk og redningsaksjoner med varmesøkende kameraer, avansert radar og sonar. Dette blir veldig bra. Vi håper mange kommer innom oss i sommer, enten for å leie redningsvest, få lappet et skrubbsår eller bare komme innom for en prat.

Lillesand kommune planlegger å «samlokalisere» redningsbåter og Skjærgårdstjeneste på Kokkenes etter årets sommer. Noe Erik ser fram til:

– Vi er positive til å samle båtresursene i Lillesand på Kokkenes og tror dette vil gi bedre samhandling. Vi er også glad for å få mulighet til å ligge utenfor Røde Kors-huset i perioden vi har døgnvakt og sover på huset. Resten av året vil vi ligge på Kokkenes.

Tekst: Trond Are Gjone
Foto: Erik Kartbråten/Røde Kors

 

Les også


Velkommen til Lillesand!

Denne sommeren blir litt annerledes enn en vanlig sesong. For dere som velger å tilbringe tid i Lillesand denne våren og sommeren, håper jeg dere får et hyggelig opphold i vår kommune.

Made in Lillesand

Marion Glamsland Berntsen er ekte Lillesander.
Hun bor på Bellevue, rett ovenfor sentrum, med utsikt over innseilingen til Lillesand. Hun har hytte i Høvåg og er oppvokst «på landet», på Glamsland. Sammen med mannen sin, Bjarne, driver hun Matkroken på Indre Årsnes, Høvåg, og Matkroken i sentrum av byen.

Hva skjer i Lillesand?

Lurer du på hva som skjer i Lillesand? Planlegger du en tur til byen? Kanskje en ferietur? Er du her som fastboende – eller turist? På sommeren er det over 150 små- og store arrangement i byen og kommunen. Men det er mye som skjer hele året. Og arrangementene oppdateres på – nettopp; DET SKJER.