Lillesand og Arne Thomassen. Det er to sider av samme sak.

Ordfører siden 2003 og lokalpatriot på sin hals. For intet sted er bedre å bo. Intet sted er bedre å feriere. Intet sted er det bedre å drive butikk, håndverkerbedrift eller annen næring. Og intet sted er det bedre å fiske. Enn i Lillesand.

Da Arne – for det er det vi kaller han alle sammen – gikk inn i kommunestyret i 1999 så han nok ikke for seg at han skulle prege lokalpolitikken de neste to tiårene som han har gjort – og gjør.

Ingen andre kommuner – kanskje bortsett fra Asker og Bærum – kan vise til høyere oppslutning for partiet Høyre. Men det er vel heller ingen som har en klarere «Borgermester» enn vi i Lillesand. Alltid på jobb. Alltid smilende. Alltid til stede.

– Det er jo bare å se rundt oss. Er det ikke fint? Vi har en by som fylles av folk om sommeren, og som lever godt gjennom hele vinteren. Vi har flinke folk som bidrar organisasjons- og næringsliv. Vi bor midt i Agder – midt mellom universitetene og tre større byer med lav arbeidsledighet og størst befolkningsvekst i Agder. Vi har en motorvei som går fra nord til syd gjennom kommunen vår, med næringsområder ved alle tre innfarter. Og så har vi Skjærgården. Med stor S.

Det er ikke lett å stoppe han når han først er i gang. Det går på utpust og innpust. For Lillesand er «hjemme». Som det er for snart 11.000 mennesker.

– Det er klart at vi ligger gunstig til. Det er ikke noen vits å si noe annet. Du kan godt si vi er velsignet med tanke på plasseringen her nede på Sørlandet. Maks 20 minutter til Kristiansand, Kjevik Flyplass og Universitetet – på firefelts motorvei. 15 minutter til Grimstad og Universitetet – også det på firefelts motorvei. Og legger du til 10 minutter til kommer du til Arendal. Det er ikke vanskelig å argumentere for at dette er et fornuftig sted å bo!
Hvis du legger til Norges beste skjærgård, med Blindleia, fem uthavner og den hvite sørlandsbyen Lillesand, et rikt kulturliv, aktive idrettslag og en flott natur innenfor kysten så har du hele spekteret: Fornuft og følelser tilsier at ditt neste bosted er Lillesand!

Arne har snakket seg varm. For han brenner for Lillesand.

Men spør han om hvor han setter hummerteinene sine. Da blir han stum. Som en østers! For det er det en ekte Lillesander gjør. Du er velkommen. Blir tatt imot med åpne armer over alt. Men spør ikke en Lillesander om hvor han fisker hummer.

Vi klarer oss egentlig godt uten akkurat det også, så lenge vi har tilgang til den ferdige varen. Og det er det så det monner i byen. For Lillesand har eget fiskemottak på Fiskebrygga. Og reker og krabber selges fra brygga om sommeren, og fra Matkroken og Kiwi hele året.

– Men jeg tar deg gjerne med på en rundtur i Leia – eller en fisketur på utaskjærs, sier Arne.

Det lukter sjø. Og det gode liv. I Arnes Lillesand.

 

Foto: Knutepunkt Sørlandet og Rebecca Trondsen, Fædrelandsvennen

Tekst: Trond Are Gjone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les også


Made in Lillesand

Marion Glamsland Berntsen er ekte Lillesander.
Hun bor på Bellevue, rett ovenfor sentrum, med utsikt over innseilingen til Lillesand. Hun har hytte i Høvåg og er oppvokst «på landet», på Glamsland. Sammen med mannen sin, Bjarne, driver hun Matkroken på Indre Årsnes, Høvåg, og Matkroken i sentrum av byen.

Hva skjer i Lillesand?

Lurer du på hva som skjer i Lillesand? Planlegger du en tur til byen? Kanskje en ferietur? Er du her som fastboende – eller turist? På sommeren er det over 150 små- og store arrangement i byen og kommunen. Men det er mye som skjer hele året. Og arrangementene oppdateres på – nettopp; DET SKJER. 

Lillesands Historie – et praktverk

«Berit Eide Johnsen har en uovertruffen lokalkunnskap om Lillesand som har ført til en særdeles lesbar bok om byens historie», skriver Fædrelandsvennens journalist i sin anmeldelse (treningkas 5) av boka som tar for seg de viktige årene i Lillesands historie, 1800-1850.